Од каде е свети Георги Кратовски?

Свети новомаченик Георги Кратовски е роден 1497  г. во градот Кратово, тогаш во границите на Отоманската империја. Неколку векови подоцна за неговиот град/потекло ќе напишат:

Во српските „ Житија светих“:
„Блажени Георгије – Ђорђе родио се у српском граду Кратову…“

Бугарската варијанта е малку покомпромисна:
„…бил роден през 1497 г. в гр. Кратово, Македония, в благочестиво българско семейство.“

Поп Пејо – авторот на првото житие на свети Георги и очевидец на светото мачеништво, во однос на географските/народните одредници нема потреба да додава ништо друго, освен:
„Овој блажен Георги беше роден во градот Кратово, Македонија, син на благочестиви родители, ­ татко Димитар и мајка Сара.“

А, чиј е свети Георги? -Божји и на оние што со вера и љубов го почитуваат: Македонци, Срби, Бугари, Руси, Грци, Романци…

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s