4 thoughts on “Љубов (песочна анимација)

 1. ПРЕКРАСНО!!
  Јас токму тоа се прашувам, што значи љубовта меѓу машко и женско. Како таа изгледа, каква треба да биде. Имам идеја која мислам не е реална, т.е дека е лажна.
  Треба да се избегнува заљубеноста? А зошто тогаш воопшто постои, која е нејзината реалност и вистинитост, навистина ме интересира?
  Не сум очајна затоа што знам дека човекољубието е најголемата љубов, од која брачната љубов е само мало парченце, м??

  ако некој можеби знае нека каже збор два

 2. За љубовта треба да учиме од Оној што неизмерно ја дава
  и преку Него ке ја почуствуваме како би ја стекнале и умножиле

 3. Мислам дека за „потребното мнозинство“ е јасно дека заљубеноста и љубовта не се исто.

  Заљубеноста се карактеризира со емоционална возбуда проследена или поттикната и од некои физиолошки//хормонални процеси… Како што на пијаните им се забранува да возат, така и во периодот на заљубеноста е подобро да не се преземаат радикални чекори… Таа не трае долго, отприлика не подолго од година… Кога заљубеноста и „пеперутките“ ќе заминат, кога страстната возбуда ќе стивне – на нивно место доаѓа или љубовта, или некаква празнина… Чувствата или се продлабочуваат и прераснуваат во љубовта, или спознаваме дека сме биле заведени од „заљубеноста…“

  И љубовта и заљубеноста се поубави и поблагородни во возвишената љубов кон Бога… Тоа е љубов од различно ниво. За љубовта кон Бога не конкурира никој друг. Кога ќе се утврдиме во љубовта кон Бога, нема да бидеме зависни од чувствата кои очекуваме//очајуваме други да ги произведат во нас…

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s