Привилегираната планета // The Privileged Planet

Многумина научници тврдат дека Земјата е една обична прашинка без цел и значење, во огромното космичко море. Сепак, актуелните астрономски докази, изгледа го покажуваат токму обратното.

Сега знаеме дека ретка и и прецизно-наместена низа од фактори, ја прави Земјата соодветна за сложен живот. На нашата планета сме зависни од атмосфера богата со кислород, од нејзината голема Месечина, нејзините планетарни соседи и од точното место во Сончевиот систем и галаксијата Млечен пат. Но, истите фактори кои овозможуваат една планета како Земјата да биде погодна за животот, ги даваат и најдобрите услови за научно откритие.

Дали тој сооднос е само случајност или упатува кон подлабоката вистина за цел и интелигентен дизајн во космосот?

Привилегираната планета е заснован на истоимената книга од Џеј Ричардс и Гилермо Гонзалес. Снимен е во периодот 2002-2004 година. Документарниот филм во 60 минути ви ја претстаува хипотезата Ричардс/Гонзалес , дека Земјата е предназначена како за поддржување на животот, така и за сложени научни откритија.

“I watched it last night for the fifth or sixth time and was, again, simply overwhelmed. The message is so powerful and so beautiful and so convincing that only the most closed mind would not be moved.”
—Joseph Renick, Aeronautical Engineer

Download:

Torrent file 576 МB
Македонски титлови: The Privileged Planet.srt
Скриптата од оригиналното сценарио:  The Privileged Planet.pdf

Филмот „Привилегираната планета“ со вградени македoнски титлови:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s