Фотогрaфии од обратна перспектива

Ова повеќе личи на технолошко откритие – на фотографиите, кои, како што се чини,  се повикани да ја фиксираат објективната реалност, се појавува обратна перспектива. Тој ефект (обратна перспектива), е опишан во иконописниот канон и до сега се сметаше за теоретска конструкција (умозрительное построение).

Гор Чахал, уметник: „Прочитав на интернет, дека е можно да се добие тој ефект со помош на различни сочива.“

Уметникот Гор Чахал тргнува од тоа, дека обратната перспектива е реална, макар затоа што, ако се продолжат линиите на правата перспектива до моментот кога ќе се пресечат во една точка – тогаш зад хоризонтот тие повторно ќе се разминат. Само, што има таму, зад хоризонтот?

Гор Чахал: „Основната идеја на ова изложба е – духовниот свет постои. Јас така би рекол.“

Делата изложени во Централниот дом на уметникот – со лебови што нараснуваат и риби што се зголемуваат со оддалечувањето од гледачот – неочекувано предизвикаа огнена дискусија во друштвото на проучувачите на уметноста. Може ли „мртвата природа“ да има сакрален карактер?

Вера Головина, куратор на изложбата: „Веројатно, ова не е сакрална уметност, за која би мечтаеле. Но ова е приближување кон неа.“

Кон мртвата природа на Гор Чахал може да се пристапи и од богословска гледна точка. Веројатно, таков – бескрајно мал и затоа отворен кон гледачот – изгледа нашиот свет пред окото на Творецот. И на древните иконописци тоа им било познато.

Анна Палчева и Александр Кожевников за емисијата „Церковь и мир.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s