Документарен филм: Лекар. Архиепископ Лука

Download: Врачеватель. Архиепископ Лука 241 MB
Земја: Русија, 2007
Жанр: Документарен филм
Траење: 26 мин.
Превод: Македонски титлови
Режисер: Николај Раужин

Опис: Филмот раскажува за светителот Лука (Војно-Јасенецкиј), во кого се соединети научното подвижништво и исповедничкото служење. Лекарот, по милоста Божја и архиепископ, е човек со длабока, огнена вера. Тој успешно ги лечел и телото и душата на луѓето. Во најжестоките безбожни времиња не отстапувал од својата совест. За подвигот на исповеднштвото бил вброен во соборот на светите на Руската Православна Црква. // Житие: Свeтител Лука (Воjно-Jaсенецкиj) (1877–1961)

One thought on “Документарен филм: Лекар. Архиепископ Лука

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s