Проповед на Неделата на мироносиците

Сеуште сме во четириесетдневниот период на празнување на Христовото Воскресение, а оваа трета недела пo Велигден е посветена на светите ученички на Спасителот – на жените мироносици, чие дело е запишано во Светото Писмо за сите времиња, и го прославуваат христијаните од сите поколенија.

Тие  жени се нарекуваат „мироносици“, зашт на третиот ден по смртта на крстот на Спасителот, отишле на нвеговиот гроб, за да го помазат со миро (благомирисно масло) Христовото тело. Светите евангелисти во бројот на мироносиците спомнуваат неколку жени: Марија од Магдала (Магдалина), друга Марија – мајка на Јаков и Јосија, Саломија – мајка на апостолите Заведееви Јаков и Јован (Богослов). Освен нив, Црквата ги прибројува во соборот на мироносиците и Сусана, Јоана, како и Марта и Марија – сестрите на Лазар, кого го воскресна Христос.

Сите тие, освен Марта и Марија, постојано го придружавале Христа на неговите патувања од Јудеја и Галилеја и ги слушале зборовите на неговото божествено учење. Кога Исус тргнал по трнливиот пат на страдањата, тие го следеле до крстот, а потоа заедно со Јосиф Ариматеец и Никодим учествувале во неговото погребување.

Откако Господ Исус Христос го предал својот дух во рацете на својот Отец, „кога се стемнило, дојде еден богат човек од Ариматеја, по име Јосиф, кој исто така беше ученик на Исус. Тој отиде кај Пилат и го побара телото на Исус. Откако Пилат заповедал да му биде дадено, Јосиф го зел светото и пречисто тело Господово, го обвил во чисто платно и го положил во својот нов гроб, кој го беше издлабил во карпа; и откако стави голем камен на гробната врата, си отиде“ (Мат. 27:57-60).

Марија Магдалина и Марија Јосиева отишле да видат како го полагаат Исусовото тело во гробот, а другите жени побрзале дома, да приготват аромати и миро. Тие си заминале дури кога настапил вечерниот мрак.  Следниот ден, отккао поминала Саботата која била ден за одмор, во мугрите на третиот ден, жените кои стоеле крај крстот, отишле и кај гробот, за да го помазаат, според обичајот, светото христово тело со миро.

Гробницата на Исус била пештера, издлабена во карпа, а влезот се затворал со огромен тркалезен камен, кој се тркалал по жлеб, по бразда. Жените знаеле дека не можат да го оттурнат тој камен и се прашувале една друга: “Кој ли ќе го тргне каменот од вратата на гробот?” (Марко. 16:3). Сепак, тие тргнале кон гробот со силна вера, дека Бог ќе најде начин да ја отвори гробницата и ќе им дозволи да се приближат до телото на Распнатиот. И заради нивната голема вера, токму на нив Христос им се јавил воскреснат, токму тие први слушаат од него: „Радувајте се!“ Тој поздрав, таа порака засекогаш останува суштина на христијанската вера, сила и проповед. Затоа и св. ап. Павле во своите посланија ќе напише: „Секогаш радувајте се.“

Светата Христова Црква го чествува споменот на сите свети, а меѓу нив се и овие блажени соптнички на Христос, кои Му служат не само со својот имот, туку и со трудот на своите рце; освен што се предани во служењето на Учителот, тие ги споделуваат и неговите страдања, освен што го придружуваат на неговите патувања низ Јудеја и Галилеја, тие го следат и на на неговиот крстоносен пат кон Голгота, до подножјето на Крстот. Споменот, славењето на саможртва, подвизите и некористољубивата љубов на мироносиците кон Господа – ги исполнуваат срцата на верните со истата љубов и стремење да му служат на Бога до крајот на својот живот!

Исус Христос отворено ги повикува апостолите со зборовите: „Следи ме.“ А, светите жени мироносици сами тргнале по него, со единственаа цел – да добијат обновен живот. Тие тргнуваат по Спасителот како по вечна вистина, како по нивен Спасител и Син Бојжи – без оглед на тоа што Исус бил сиромашен, наспроти непријателтвото  што го  предизвикувал кај првосвештениците и народните учители. Мироносиците доброволно ги оставиле домовите, имотите, работите, семејствата, радувајќи се, што макар и со малку можат да му бидат полезни на Господа и на неговата заедница.

Заради истрајноста и одлучноста да оддадат почит и при погребувањето на Божјиот Син и заради неколебливата вера, тие свети жени први од човечкиот род добиваат сведоштво за Христовото Воскресение и стануваат„ радосни и смели проповедници, откако ја слушнале веста од ангелот: Зошто Го барате живиот меѓу мртвите? Тој не е овде, тој воскресна…“ (Лука 24:5-6)

Сесовршениот Бог не гледа на лице: сите луѓе се рамни пред него, но со божји дарови, со особено духовно богатство се удостојува оној, кој со поголемо себеоткажување ќе се устреми кон Бога.

Негнилежното тело на Господа нема потреба од благомирисното миро на мироносиците. Христос воскреснал пред да го помазаст мироносиците. Но, светите жени со купувањето на мирото, со раното одење во мугрите  кон живоносниот гроб, со надминувањето на стравот од злобата на Синедрионот и војната стража што го чувала гробот и Погребаниот, го покажале и докажале на дело својот срдечен залог кон Господа. Иако нивниот дар бил излишен, нивниот труд бил стократно награден со јавувањето на ангелот, со најрадосната вест за воскресението на Богочовекот и за воскреснувањето на човештвото со него.

Бог нема потрееба  од нашите дарови, од нашите жртви, но тоа е неопходно за нас. Да ги принесеме, како миро, на гробот на Господа нашите добрите дела. Да не дозволиме гревот да го умртви нашиот дух и сочувствувањето кон Бога и кон сè што е божествено! Да не дозволиме гревот да нè запечати со своите впечатоци, туку да овозможиме и да го подготвиме нашето срце – во него да воскресне Бог и тоа да стане храм Божји. Воскресни , Господи , спаси ме , Боже мој (Пс.3:8). Во тоа таинствено и вистинско Твое воскресение, се состои и нашето спасение.

(Прочитано на денешната света Литургија во храмот Св. Николај Чудотворец, во Свети Николе.)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s