Услови за настанок/постоење живот на Земјата

„…Во обид да се оцени веројатноста за постигнување на оваа комбинација на факторите – истовремено, некои истражувачи поставиле равенки, доделувајќи конзервативна вредност од 1/10 на секој фактор што е сметан како неопходен  за успешен живот. Ако секој елемент треба да биде таму во исто време, треба да се умножи веројатноста. И тоа е што на крајот ја прави веројатноста толку мала. Имате 10% од ова и 10% од она. И тие бргу се умножуваат со премали броеви, броеви како 10-15 кој е илјадити дел од единица. И тоа е таков број што треба да се спореди со 100 билиони ѕвезди во галаксијата. 100 билиони е многу голем број, но илјадити дел од еден трилионит е многу, многу помал. Со нивната бројна вредност – овие веројатности говорат. Она што ни го кажуваат е дека тоа не може да се случи, или тоа е многу малку веројатно да се случи во галаксијата…“

Линкови за преземање на филмот и титловите: The Privileged Planet

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s