Предавања на проф. протоѓакон Андреј Кураев во Скопје

Протоѓакон Андреј Кураев е роден на 15 февруари 1963 г. во Москва.

Во 1984 г. го завршил философскиот факултет МГУ по катедрата за историја и теорија на научниот атеизам, стапил на аспирантура на Институтот за философија АН СССР; во 1985 г. преминал на работа во Московската духовна академија.

Во 1988 г. ја завршил Московската духовна семинарија, а потоа учел во Букурештскиот Богословски институт. По враќањето од Романија во периодот 1990-1993 г. работел како референт на Патријархот Московски на цела Русија Алексиј II.

Во 1992 г. ја завршил Московската духовна академија.

Во 1993-1996 г. бил декан на философско-богословскиот факултет на Рускиот Православен универзитет св. Јован Богослов. Од 1997 г. бил професор на Православниот Свето-Тихоновски богословски институт. Од есенскиот семестар 2004 г. основното место за работа му било во Московската Духовна Академија (а притоа продолжил да предава на Свето-Тихоновскиот институт.

Во 1994 г. во Институтот за философија на РАН ја одбранил дисертацијата за научен степен кандидат на философски науки. Во 1995 г. ја одбранил кандидатската дисертација по богословие во Московската духовна академија.

Во 1996 г. Патријархот Алексиј, откако бил претставен од научниот совет на РПУ, му го дал научното звање професор по богословие.

Со решение на Синодот од 12 март 2002 г. бил вклучен во состав на редакцискиот колегиум на зборникот „Богословские труды.“

Со решение на Синодот од 24 декември 2004 г. бил вклучен во состав на Синодската Богословска комисија.

Со решение на Синодот од 31 март 2009 г. бил вклучен во состав на Црковно-општествениот совет за заштита од алкохолна зависност.

Член на експертно-консултацискиот совет за проблеми со слободата на совеста при Комитетот на Државната Дума на РФ за работи на општествени организации и религиозни обединенија.

Протоѓакон е на храмот „Архангел Михаил“ во Тропарјово.

Професор е на Московската духовна академија; постар научен соработник на катедрата по философија на религијата на философскиот факултет МГУ.

На 5 април 2009 г. Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, за активно мисионерско служење и работа со младите го возвел о. Андреј во чин протоѓакон.

Награди: 2003 г. — орден на прп. Сергиј Радоњежски од III степен.

E-mail: andrey@kuraev.ru Web-саjт: http://www.kuraev.ru

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s