Унгарија ги врати во Уставот „Бог и Христијанството“

Пред месец и половина Унгарскиот Парламент со двотретинско мнозинство го изгласа новиот Устав на државата. Во него се вели, дека унгарскиот народ го обединуваат „Бог и Христијанството.“ Државата има обврска да го заштитува животот, со напомнување дека животот започнува со зачнувањето, што значи дека абортусот ќе биде забранет. Освен тоа, бракот се дефинира во унгарскиот основен закон  како сојуз на маж и жена, што го исклучува признавањето на тнр. еднополови бракови. Тие факти, секако, многумина ги гледаат како удар по современите „европски принципи.“

Додека христијаните го поздравуваат смелиот чекор на малата држава, бранителите на хомосексуализмот и абортусите веќе организираат протестни демонстрации.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s