Документарен филм: Павел Флоренский. Русский Леонардо

[youtube

Име на филмот: Павел Флоренский. Русский Леонардо
Година: 2007. Жанр: Документарен. Траење: 26 мин. Режисер: Олег Бараев. Со вградени македонски титлови.

Павел Флоренски го завршил факултетот за физика и математика на Московскиот универзитет, a потоа и Московската духовна академија во Сергиев Посад. Тој бил филозоф, богослов, математичар, инженер, филолог, историчар, поет. Во 1933 г. го испратиле на Далечниот Исток во Сковородино, а во 1934 г. го пренеле во логорот Соловки. На 8 декември 1937 г. Флоренски бил стрелан, а по 21 година, посмртно рехабилитиран.

Во филмот се раскaжува за животот и научните истражувања на Павел Флоренски, за неговите напредни откритија…

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s