Киднапирана пакистанска христијанка, по две години ропство – избегала од грабнувачот

Исламабад. Алфред Арифа е 27-годишна католичка девојка, од Нава Кили, Квета, која што ја киднапирал муслиманот Амџад, во мај 2009 г. Помошнички во киднапирањето му биле две блиски пријателки на Арифа. Кога таа отишла на гости кај својата пријателка, во чајот ѝ ставиле дрога и откако се онесвестила, Амџад ја однел. Кога Aрифа се освестила, видела дека е во куќата на Амџад. Тој ѝ рекол дека таа го прифатила Исламот и се согласила да стапи во брак со него. Притоа ѝ покажал лажен сертификат за брак.

Арифа негирала дека таа се преобратила во Исламот, а уште помалку дека сака да се ожени со него, бидејќи не била свесна. За да ја одоброволи, Амџад ја подложил на ментална и физичка тортура. Арифа постојано била дрогирана, тепана и заклучена во куќата две години. Неколку пати се обидела да избега.

Ноќта на 1 август, Амџад ја претепал Арифа, предизвикувајќи ѝ внатрешни повреди. На 1 август, таа прв пат за две години ја нашла влезната врата на куќата отклучена. Иако сериозно повредена, не ја пропуштила можноста и избегала од куќата. Се качила на рикша и отишла во државна болница, каде што ѝ била укажан основен третман. Потоа заминала кај нејзиниот брат Аднан.

Жената поднела жалба против Амџад, но полицијата нема направено ништо досега, за да го изведат напаѓачот пред правдата. Од друга страна, полицискиот инспектор изјавил дека е среќен што Арифа се обратила во Исламот.

Сега Арифа и нејзиното семејство се во бегство, бидејќи добиле смртни закани од Амџад. Амџад вели дека Арифа е муслиманка и негова сопруга. Поради таа причина,  не смеела избега од дома, во спротивно ќе биде убиена заедно со нејзиното семејство. Од друга страна, Арифа вели: „Јас сум христијанка и секогаш бев непоколеблива во мојата христијанска вера и се молев на Исус Христос и Пресвета Богородица во моето срце, за ослободување во текот на овие две години затвор”.(Agenzia fides 18/08/2011)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s