Sant’Agostino (2010)

Sant’Agostino
Година: 2010
Жанр: драма, историски
Продукција: Германија, Италија
Режисер: Кристијан Дјуге
Улоги: Алесандро Прециози, Франко Неро, Моника Гуериторе, Хералд Александар Хелд, Јоханес Брендрап, Кети Луиз Саундерс, Серена Роси, Себастијан Штробел, Дитрих Холиндербаумер

Филмот Свети Августин се состои од две епизоди. Го прикажува животот на блажени Августин од раѓање до неговото упокоение на возраст од 69 години. Последните неколку недели од животот на епископот на Хипон, за време на опсадата на градот од Вандалите, се кинематографскиот контекст во кој се врамени спомените за неговиот живот и неговото обраќање во Христијанството.

Забележително е дека творците на филмот „христијаните“ ги нарекуваат „католици.“ Иако и самиот збор „католик“ значи „соборностен, црковен христијанин,“ со самото тоа што дејството се одвива во IV век по Христа, јасно е дека под „католици“ не може да се подразбираат римокатолици во современа смисла, туку благочестиви христијани наспроти еретиците или незнабошците.

еп. Амвросиј: Значи, пред себе имам еден манихеец, двајца аријани, паган и следбеник на Митра. Човек се прашува; каде е вистината?
Августин: Или, може ли човекот воопшто да ја најде?
еп. Амвросиј: Не, Августин. Човек не ја наоѓа вистината. Мора да дозволи таа да го најде него.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s