Поклоништво во Вечниот град: Константин и Елена

св.константин-и-св.елена

Наслов на оригиналот: Паломничество в Вечный город: Константин и Елена.
Жанр: Документарен филм. Земја: Русија, 2005 г. Режија: Владимир Хотиненко. Водител: Никита Михалков.
Со вградени македонски титлови.

Филмoт раскажува за императорот Константин – првиот римски император кој ја поддржал христијанската религија на државно ниво и за неговата мајка Елена, која од Светата Земја во Рим ги пренела христијанските светињи, меѓу кои и главната светиња – животворечкиот Крст Господов… Гледачот, заедно со актерот и режисер Никита Михалков, ќе помине низ улиците на Рим и ќе слушне – колку историско, толку и вдахновено – раскажување за Константин и Елена, кои го измениле текот на историјата и подоцна се удостоиле Црквата да ги брои во чинот на светите и рамноапостолните (т.е. рамни на Христовите апостоли).

Миланскиот едикт е законски акт со кој била прогласена верска рамноправност во Римската империја, а го потпишале царевите Константин Велики (владетел на западниот дел на империјата) и Лициниј (владетел на источниот дел на империјата) во Медиолан (денешно Милано), во  313. година. Оваа година се обележуваат 17 векови од Миланскиот едикт.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s