Документарен филм: Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски


Со македонски титлови. Святой Иоанн Сан-Францисский. 2013. Режисер: Јуриј Дукин.

На Охридското езеро во манастирот на преподобен Наум се наоѓаат чудотворните мошти на преп. Наум Охридски, ученик и соподвижник на мисионерите св. Кирил и св. Методиј. Јеромонахот Јован многу го почитувал тој светец, кој се смета за особено брз исцелител на душевно-болни. Со света икона на преподобен Наум тој одел по болниците и читал молитви над болни, како што подоцна правел и во Кина над Кинези. Неколку денови пред своето упокоение, тој без некоја видлива причина ги симнал од ѕидот на домашната црква во Сан-Франциско иконите на преп. Наум и на св. Јован Крстител и ги положил на аналој во средината на храмот. По неколку денови, кога ги погледнале иконите, сите го разбрале значењето на изнесувањето на тие икони — владиката умрел спроти празникот на преподобен Наум (2 јули / 19 јуни 1966 г.), а бил погребен во денот на Раѓањето на Јован Претеча.

Извадок од: Блаженный святитель Иоанн (Максимович)

Тропар, гл.5 Попечение твое о пастве в странствии ея, се прообраз и молитв твоих, за мир весь присно возносимых: тако веруем, познав любовь твою, святителю и чудотворче Иоанне! Весь от Бога освящен священнодействием пречистых Таин, имиже сам присно укрепляем, поспешал еси ко страждущим, целителю отраднейший. Поспеши и ныне в помощь нам, всем сердцем чтущим тя.

Tвојата грижа за паствата во нејзиното раселување е образец и на твоите молитви – вознесувани за целиот свет; така веруваме, познавајќи ја твојата љубов, светителу и чудотворец Јоване! Целиот од Бога осветен со свештенодејствување на пречистите Таинства, кои секогаш те закрепнувале, си брзал кај страдалниците, исцелителу најутешителен. Побрзај сега да ни помогнеш и нам кои од сè срце те почитуваме.

Аудио-снимка на проповед од свети Јован (Максимович) со македонски титлови.

One thought on “Документарен филм: Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s