Радио-емисии за христијаните и мачениците од првите векови

mr1Православна Ризница на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч.

Уредник: Ирена Кепеска. Тон-мајстор: Игор Димов. Спикери: Часлав Митрички, Весна Атанасовска – Вучиќ.

Христијаните од првите векови (30 мин.).

Христијанските маченици од првите векови (30 мин.).

Радио-емисија: Вознесение Господово

mr1„Православна Ризница“ на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч.

Вознесение Господово (30 мин.).
Уредник: Ирена Кепеска. Тон-мајстор: Игор Димов. Спикери: Часлав Митрички, Анета Трпевска.

Тропар на Вознесение Господово. Се вознесе во слава Христе Боже наш и ги израдува учениците со ветувањето на Светиот Дух, откако ги утврди со благословот дека ти си Синот Божји – Избавител на светот.

Емисии на Македонско Радио: Распетието и Воскресението Христово.

mr1„Православна Ризница“ на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч. Уредник: Ирена Кепеска. Тон мајстор: Игор Димов. Спикери: Часлав Митрички, Анета Трпевска.

Распетието Христово, емитувана на 12 април.

Воскресението Христово, емитувана на 19 април.

Догматот за Пресвета Троица

mr1„Православна Ризница“ на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч.

Догматот за Пресвета Троица (30 мин.) Верата во Троица го разликува христијанството од сите други монотеистички религии: јудаизмот, исламот. Учењето за Троица е основа на целото христијанско вероучение и наравоучение.

Уредник: Ирена Кепеска. Спикери: Часлав Митрички, Анета Трпевска.

Аудио циклус: Светот пред Христовото Доаѓање

mr1„Православна Ризница“ на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч.

Светот пред Христовото Доаѓање. Серија од 3 епизоди. Теми: Палестина во елинистичката епоха. Преводот  на Светото писмо на грчки јазик. Палестина во Римската епоха. Сеопшто очекување на Спасител. Палестина пред доаѓањето на Спасителот. Книжници, фарисеи, садукеи, есени.

Уредник: Ирена Кепеска. Тон – мајстор: Игор Димов. Спикери: Часлав Митрички, Анета Трпевска, Весна Атанасовска – Вучиќ.bartolomeo-neroni-alexander-the-great-kneeling-in-front-of-jaddus,-the-high-priest-of-jerusalem.jpg

Еп.1 (27:38)

Еп.2 (25:42)

Еп.3 (28:29)