Господовите празници: Вознесението Господово

Празникот Вознесение Господово за нас има важност како исполнување на божјиот план за спасение на човекот. Господ Исус Христос се вознесе пред апостолите, но не го остави светот. Се вознесе за да го исполни светот со Неговото сеприсуство преку испраќањето на Светиот Дух. Книгата „Господовите празници,“ од грчки ја преведе јеромонах Атанасиј Арсоски. Авторот, митрополитот Јеротеј Влахос во ова богословско дело дава јасен, разбирлив, а продлабочен опис на празничните евангелски настани. 

Разговорот на Исус Христос со Самарјанката (2 дел )

Исто така, многу важно е да се разбере. Исус не вели: „Бог е еден дух (a spirit)“, не е еден дух меѓу сите други духови. Понекогаш некои христијански учители ќе речат: „О, Бог е главниот дух. Бог е врвниот дух. Ете, во евангелието на Свети Јован, Исус вели: „Бог е дух“.“ Па, пред сè, текстот не кажува „Бог е духот (не е членувано, во смисла дека бог би бил Духот над сите други духови)“. Едноставно вели: „Бог е дух, pneuma“. Ми се чини дека правилното толкување на оваа фраза: „Бог е дух“ –  во Светото Писмо, според Отците означува дека Тој не се наоѓа никаде во просторот и времето. Тој не може да зазема место каде што би бил, бидејќи тогаш би имало друго место каде не би се наоѓал, каде што не би бил присутен. Continue reading

Разговорот на Исус Христос со Самарјанката (1 дел )

Читањето на евангелието на Божествената литургија во петтата недела по Пасха е евангелскиот извадок за средбата на Исус со жената Самарјанка што покрај бунарот. Тој настанот се случил во Сихар, покрај бунарот што Јаков му го дал на својот син Јосиф, а Исус доаѓа таму во шестиот час од денот – тоа е на пладне – ја сретнува Самарјанката и бара од неа да му даде вода. Потоа започнуваат разговор. Continue reading

Воскреснувањето на Лазар [video]

Чудото со воскреснувањето на Лазар е клучно за разбирање на целата евангелска историја. Ова чудо освен што означува крај и кулминација на долгата низа чуда што Исус ги извршил за време на Неговото јавно дело, тоа е и премин во историјата на Страдањата. Кулминација на сето тоа, пак, ќе биде воскресението на Христос, кое е директно поврзано со расказот за воскресението на Лазар.

Според Толкование Евангелия од Борис Ильич Гладков
Користен видео материјал од: http://www.zakonbozhiy.ru/

Радоста – цел на христијанскиот живот

Радоста не означува отсуство на проблеми… Во Црквата луѓето честопати го изопачуваат поимот за духовната реалност и сметаат дека, тука на земјата радоста не постои и треба да го жртвуваме својот живот заради некој друг живот, односно, веруваат, дека ќе ја најдат радоста надвор од овој свет. Отците на Црквата го немаат предвид тоа, туку велат дека тука, во сегашноста ќе започнеме да ја предвкусуваме радоста на Божјото присуство…
Превод и аудио – видео обработка на текст од Архим. Харалампос Пападопулос. Извор: https://dveri.bg/wycq4